Likier Jajeczny
* Świąteczne Likiery z Thermomix – Magia Smaków! Święta to czas radości, rodzinnych spotkań i… wyjątkowych smaków! Jednym z nich jest likier jajeczny, który z pewnością podbije serca Twoich bliskich. Dziś pokażę Ci, jak w prosty sposób przygotować ten pyszny trunek w Thermomixie. To idealny przepis na prezent pod choinkę lub na degustację podczas świątecznych spotkań!
*Składniki na Likier Jajeczny
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w thermomix
lub 1 opakowanie cukru wanilinowego - 250 g wódki lub rumu
- 250 g mleka niesłodzonego skondensowanego
Sposób wykonania
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać 5 min/70°C/obr. 3.
- Dodać wódkę i mleko skondensowane, podgrzewać ponownie 5 min/70°C/obr. 3. Ciepły likier przelać do butelki (0,75 l), odstawić do ostudzenia. Likier jajeczny przechowywać w lodówce, podawać w kieliszkach do likieru oraz jako dodatek do ciast i deserów.