Makówki

Znacie makówki -makiełki ?

Makówki to tradycyjna, słodka potrawa wigilijna, która pod tą nazwą znana jest głównie na Śląsku. W innych rejonach polski potrawa ta występuję pod nazwą „Makiełki”.

https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r568369

Niekiedy zamiast pieczywa w naczyniu układa się również makaron.
Kawałki chałki lub bułek można nasączyć rumem, brandy, likierem lub mieszanką wody i ½ łyżki spirytusu. W wersji bezalkoholowej pieczywo namoczyć w samym mleku lub mieszance mleka z miodem.
Czas odstawienia makówek do schłodzenia zależy od indywidualnych preferencji. W makówkach odstawionych na kilka godzin lub całą noc, warstwy pieczywa mocniej zmiękną, a aromaty alkoholu, maku i bakalii wzajemnie się przenikną.
Kawałki chałki można zastąpić plastrami bułek maślanych lub sucharkami.

Udostępnij przepis