Kulebiak z rybą i warzywami

 Kulebiak to tradycyjne danie, które z pewnością zagości na stole wielu miłośników kuchni.Proponuję Wam przepis na kulebiak z rybą i warzywami, który z łatwością przygotujecie w Thermomixie. Dzięki temu inteligentnemu urządzeniu zaoszczędzicie czas, a efekt końcowy na pewno zachwyci Waszych bliskich!

Składniki

*Ciasto:*

  • 120 g mleka 3,2% tłuszczu
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 80 g masła, miękkiego

*Farsz:* 

  • 430 – 450 g polędwicy z dorsza, bez skóry
  • 120 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 130 – 150 g wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki
  • 50 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 100 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 50 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g pieczarek, świeżych, pokrojonych w plastry
  • 30 g białego wina, półwytrawnego
  • 1 ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g koperku, świeżego, drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielone
  • ¾ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia dorsza

*Do posmarowania:* – 1 jajko (do posmarowania ciasta)

### Przygotowanie ####

Przygotowanie ciasta:

1. *Zaczyn*

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1.

Po tym czasie mieszanka powinna być lekko spieniona.

2. *Ciasto:*

Dodać mąkę, żółtko i masło, wyrobić Ciasto uzywając funkcji wyrabiania ciasta (kłos)2 min. Jeśli ciasto się klei, dodać 2 łyżki mąki, wyrobić kolejną Ciasto (kłos)1 min. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego i uformować kulę. Przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Umyć naczynie miksujące.

###Przygotowanie farszu:

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, marchewkę, seler naciowy i czosnek, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać pieczarki, por i 20 g masła, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wino, 1 łyżeczkę soli i pieprz czarny, dusić bez założonej miarki 4 min/120°C/obr. 1.
  4. Przełożyć do miski wraz z płynem po duszeniu warzyw.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g masła, roztopić 3 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać mąkę, gotować 3 min/100°C/obr. 1.
  7. Dodać duszone warzywa, koperek, majeranek i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać kopystką.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dorsza, oprószyć pieprz białym i pozostałe ¾ łyżeczki soli, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
  9. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
  10. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

#### Formowanie i pieczenie kulebiaka:

5. *Lepienie kulebiaka:*

  1. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (ok. 40 x 20 cm). Na środku ciasta przez całą długość ułożyć plastry odważonego łososia, zachowując pustą krawędź na zawinięcie boków ciasta. Na łososiu ułożyć farsz warzywny, a następnie kawałki zamarynowanego dorsza. Ciasto zawinąć w rulon, zlepiając dokładnie brzegi nad farszem z rybą. Ostrożnie odwrócić kulebiak łączeniem do dołu. Wierzch i boki kulebiaka, posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Na wierzchu ciasta zrobić 2 podłużne nacięcia najelepiej uzyć ostrego noża u mnie to nożyck od nacinania chleba lub nożyk do tapet, aby umożliwić odparowanie płynu z farszu podczas pieczenia.

7. *Pieczenie:*

  1. Piec 40 min (200°C)

### Podanie Po wyjęciu kulebiaka z piekarnika, odczekajcie kilka minut, aby ciasto lekko ostygło. Kroimy na plastry i serwujemy gorące! Kulebiak doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego możecie go zabrać ze sobą nawet na  piknik lub rodzinne nie tylko wigilijne spotkanie.

#### Smacznego! Mam nadzieję, że ten przepis na kulebiak z rybą i warzywami przypadnie Wam do gustu i stanie się stałym punktem Waszych kulinarnych inspiracji. Korzystajcie z możliwości, jakie oferuje Thermomix i eksperymentujcie z różnymi składnikami! Bon appétit!

A poniżej trochę informacji
Polędwica z dorsza to foremne porcje wykrojone ze środkowej części ryby – o zwartym mięsie, bez ości, często lepszej jakości niż zwykłe filety.
Podczas pieczenia z górnych otworów lub miejsc zlepienia ciasta może wyciekać płyn, zależnie od jakości użytej ryby. Jeśli taka sytuacja zaistnieje, należy przed rozkrojeniem kulebiaka, odstawić go w całości do lekkiego ostudzenia na ok. 10 min.
Do przygotowania przepisu najlepiej użyć łososia wędzonego na zimno.

Udostępnij przepis