Kulebiak z rybą i warzywami
Kulebiak to tradycyjne danie, które z pewnością zagości na stole wielu miłośników kuchni.Proponuję Wam przepis na kulebiak z rybą i warzywami, który z łatwością przygotujecie w Thermomixie. Dzięki temu inteligentnemu urządzeniu zaoszczędzicie czas, a efekt końcowy na pewno zachwyci Waszych bliskich!
Składniki
*Ciasto:*
- 120 g mleka 3,2% tłuszczu
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 300 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 80 g masła, miękkiego
*Farsz:*
- 430 – 450 g polędwicy z dorsza, bez skóry
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 130 – 150 g wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki
- 50 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 2 mm plastry
- 100 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 70 g pieczarek, świeżych, pokrojonych w plastry
- 30 g białego wina, półwytrawnego
- 1 ¾ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g mąki pszennej
- 10 g koperku, świeżego, drobno posiekanego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielone
- ¾ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia dorsza
*Do posmarowania:* – 1 jajko (do posmarowania ciasta)
### Przygotowanie ####
Przygotowanie ciasta:
1. *Zaczyn*
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, podgrzewać
Po tym czasie mieszanka powinna być lekko spieniona.
2. *Ciasto:*
Dodać mąkę, żółtko i masło, wyrobić
###Przygotowanie farszu:
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, marchewkę, seler naciowy i czosnek, rozdrobnić
4 s/obr. 5 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. - Dodać pieczarki, por i 20 g masła, dusić
3 min/120°C/obr. 1 . - Dodać wino, 1 łyżeczkę soli i pieprz czarny, dusić bez założonej miarki
4 min/120°C/obr. 1 . - Przełożyć do miski wraz z płynem po duszeniu warzyw.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g masła, roztopić
3 min/100°C/obr. 1 . - Dodać mąkę, gotować
3 min/100°C/obr. 1 . - Dodać duszone warzywa, koperek, majeranek i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać kopystką.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dorsza, oprószyć pieprz białym i pozostałe ¾ łyżeczki soli, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
#### Formowanie i pieczenie kulebiaka:
5. *Lepienie kulebiaka:*
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (ok. 40 x 20 cm). Na środku ciasta przez całą długość ułożyć plastry odważonego łososia, zachowując pustą krawędź na zawinięcie boków ciasta. Na łososiu ułożyć farsz warzywny, a następnie kawałki zamarynowanego dorsza. Ciasto zawinąć w rulon, zlepiając dokładnie brzegi nad farszem z rybą. Ostrożnie odwrócić kulebiak łączeniem do dołu. Wierzch i boki kulebiaka, posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Na wierzchu ciasta zrobić 2 podłużne nacięcia najelepiej uzyć ostrego noża u mnie to nożyck od nacinania chleba lub nożyk do tapet, aby umożliwić odparowanie płynu z farszu podczas pieczenia.
7. *Pieczenie:*
- Piec 40 min (200°C)
### Podanie Po wyjęciu kulebiaka z piekarnika, odczekajcie kilka minut, aby ciasto lekko ostygło. Kroimy na plastry i serwujemy gorące! Kulebiak doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego możecie go zabrać ze sobą nawet na piknik lub rodzinne nie tylko wigilijne spotkanie.
#### Smacznego! Mam nadzieję, że ten przepis na kulebiak z rybą i warzywami przypadnie Wam do gustu i stanie się stałym punktem Waszych kulinarnych inspiracji. Korzystajcie z możliwości, jakie oferuje Thermomix i eksperymentujcie z różnymi składnikami! Bon appétit!
A poniżej trochę informacji
Polędwica z dorsza to foremne porcje wykrojone ze środkowej części ryby – o zwartym mięsie, bez ości, często lepszej jakości niż zwykłe filety.
Podczas pieczenia z górnych otworów lub miejsc zlepienia ciasta może wyciekać płyn, zależnie od jakości użytej ryby. Jeśli taka sytuacja zaistnieje, należy przed rozkrojeniem kulebiaka, odstawić go w całości do lekkiego ostudzenia na ok. 10 min.
Do przygotowania przepisu najlepiej użyć łososia wędzonego na zimno.