Bułeczki wielkanocne Zajączki
Bułeczki stały się tradycją na każde Wielkanocne śniadanie od 7 lat , zatem nie wyobrażam sobie ich nie robić co roku.
Przychodzę również i do Was z tym pomysłem , spróbujcie zrobić je z swoimi dziećmi , zabawa niesamowita . Zrobisz raz i wkręcisz się również i Ty.
Podaję Wam mój sprawdzony przepis na ciasto , bardzo dobrze pracuje się z nim , podczas wyrabiania brzuszków czy uszów.
Składniki
50 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 gram wody
500 gram mąki pszennej
40 gram oleju
1 łyżeczka soli
Żółtko do posmarowania mak lub sezam
Wykonanie
1.Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, wlać wodę, podgrzać
2min/37°C/obr.1
2.Dodać mąkę, olej, sól ,wyrabiać 2 min/interwał.
Ciasto podzielić na 12 części o wadze 71 g łącznie -rozbijamy na poszczególne części „ciała królika „




Wykałaczkami uszy przyklejamy do główki
Oczy to goździki
Wkładamy do piekarnika zimnego na 10 min/50 °C wyrastaja a następnie zwiększamy temperaturę do 200°C na 15-20 minut.
A instruktażowy filmik znajdziecie na w mediach społecznościowych był Live
Podsyłam link na Facebook
Instagram
Podziel się swoją opinią w komentarzu , ciekawa jestem jak wyjdą u Ciebie ?