Makowiec z Bezą w Thermomix – Smak Tradycji w Nowoczesnym Wydaniu!
Makowiec z bezą to jedno z tych ciast, które idealnie wpisuje się w klimat świątecznych spotkań oraz rodzinnych uroczystości. Dzięki Thermomix, przygotowanie tego pysznego wypieku staje się łatwiejsze i szybsze, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości.
Składniki
- 6 jajek
Kruchy spód
- 200 g mąki pszennej
- 30 g cukru pudru
- 20 g zimnej wody
- 130 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru, Dr. Oetker
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Dr. Oetker
Masa makowa
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 150 g orzechów włoskich, łuskanych
- 400 g maku
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka, Dr. Oetker
- 30 g cukru
- 100 g miodu, płynnego
- 20 g kaszy manny
- 350 g mleka
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 100 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
Beza
- 230 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
-
Sposób przygotowania
- Rozbić 6 jajek, oddzielić żółtka od białek, 1 żółtko odłożyć do przygotowania kruchego spodu, odstawić.
Kruchy spód
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, 1 żółtko, wodę, cukier puder, ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia, wymieszać
30 s/obr. 4 . Ciasto przełożyć na blat, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz. W tym czasie przygotować masę makową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Masa makowa
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić
2 s/obr. 6 . - Dodać orzechy, rozdrobnić
1 s/obr. 5 . Przesypać do innego naczynia, odstawić. - Do naczynia miksującego wsypać 200 g maku, zmielić
15 s/obr. 10 (patrz wskazówka). Przesypać do innego naczynia, odstawić. - Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 200 g maku, zmielić
15 s/obr. 10 (patrz wskazówka). - Dodać zmieloną wcześniej porcję maku, mleko i masło, podgrzewać
7 min/90°C/obr. 3 . Masę makową przełożyć do innego naczynia, odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min. - Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 5 żółtek, dodać jajko, cukier i miód, ubijać
2 min/obr. 4 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. - Dodać masę makową, rozdrobnione wcześniej orzechy, kaszę mannę, rodzynki, skórkę z pomarańczy i ekstrakt migdałowy, przemieszać kopystką, wymieszać
20 s/obr.wsteczne/obr. 4 . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. - Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (30 x 24 cm) i wyłożyć nim przygotowaną wcześniej blachę. Piec 20 min (180°C). W tym czasie przygotować bezę. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Beza
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 6 białek, dodać cukier i sól, ubijać bez założonej miarki
12 min/37°C/obr. 3 . - Dodać skrobię, przemieszać kopystką, ubijać
10 s/obr. 3 . Zdjąć motylek. Na podpieczony kruchy spód przełożyć masę makową, następnie równomiernie rozłożyć bezę. Makowiec włożyć do piekarnika i od razu obniżyć temp. do 140°C. Piec 60 min (140°C) lub do momentu, aż wierzch bezy będzie lekko popękany. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Makowiec z bezą podawać jako deser.
* Korzyści z pieczenia w Thermomix:
1. *Oszczędność czasu*: Thermomix automatyzuje wiele procesów, takich jak mielenie maku czy ubijanie białek. Dzięki temu zyskujesz czas, który możesz przeznaczyć na inne przygotowania.
2. *Precyzja*: Dzięki elektronicznemu pomiarowi składników i temperatur, masz pewność, że każde ciasto wyjdzie idealnie. To zmniejsza ryzyko niepowodzeń i frustracji.
3. *Zminimalizowana ilość naczyń*: Thermomix to multifunkcyjne urządzenie, które łączy w sobie funkcje miksera, blendera, gotowarki i parowaru. Dzięki temu po skończonym pieczeniu masz mniej do zmywania!
4. *Łatwość w obsłudze*: Zanim zdążysz pomyśleć o kolejnym kroku, Thermomix już go wykona. Wykorzystaj zainstalowane przepisy lub stwórz swój własny, korzystając z funkcji „gotowanie wg własnych upodobań”.
* Przechowywanie makowca z bezą: Aby Twoje ciasto pozostało świeże i pyszne, przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu. Makowiec z bezą najlepiej smakuje w pierwszych dniach po upieczeniu, ale możesz przechowywać go w takiej formie przez około tydzień. Jeśli chcesz zachować makowiec na dłużej, dobrze jest go zamrozić. Użyj szczelnych woreczków do mrożenia, a przed podaniem odczekaj, aż ciasto całkowicie się rozmrozi.
* Tipy dotyczące makowca z bezą:
– *Własnoręczne mielenie maku*: Chociaż można kupić gotowy mak, mielenie świeżego, suchego maku w Thermomix gwarantuje lepszy smak i teksturę. Miel go na miejscu!
– *Ubijanie białek*: Upewnij się, że Twoje naczynie jest czyste i suche przed ubijaniem białek. Dodanie szczypty soli lub soku z cytryny może pomóc w uzyskaniu puszystej bezy.
– *Kombinacja smaków*: Makowiec z bezą świetnie komponuje się z dodatkami takimi jak orzechy, suszone owoce czy skórka pomarańczowa. Eksperymentuj, aby stworzyć własną, unikalną wersję!
– *Ustawienia piekarnika*: Pieczenie makowca w temperaturze 160-175°C pozwala na uzyskanie idealnej konsystencji bez przypalania bezy. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia! Zanurz się w magii pieczenia z Thermomix i odkryj, jak łatwo można przygotować tradycyjne smaki w nowoczesny sposób. Spróbuj makowca z bezą i przekonaj się, jakie to proste!