Makowiec z Bezą w Thermomix – Smak Tradycji w Nowoczesnym Wydaniu!

 Makowiec z bezą to jedno z tych ciast, które idealnie wpisuje się w klimat świątecznych spotkań oraz rodzinnych uroczystości. Dzięki Thermomix, przygotowanie tego pysznego wypieku staje się łatwiejsze i szybsze, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości.

Składniki

  • 6 jajek

Kruchy spód

  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 20 g zimnej wody
  • 130 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru, Dr. Oetker
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Dr. Oetker

Masa makowa

  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 150 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 400 g maku
  • 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka, Dr. Oetker
  • 30 g cukru
  • 100 g miodu, płynnego
  • 20 g kaszy manny
  • 350 g mleka
  • 80 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu

Beza

  • 230 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • Sposób przygotowania

    1. Rozbić 6 jajek, oddzielić żółtka od białek, 1 żółtko odłożyć do przygotowania kruchego spodu, odstawić.

    Kruchy spód

    1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, 1 żółtko, wodę, cukier puder, ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 4. Ciasto przełożyć na blat, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz. W tym czasie przygotować masę makową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    Masa makowa

    1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić 2 s/obr. 6.
    2. Dodać orzechy, rozdrobnić 1 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
    3. Do naczynia miksującego wsypać 200 g maku, zmielić 15 s/obr. 10 (patrz wskazówka). Przesypać do innego naczynia, odstawić.
    4. Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 200 g maku, zmielić 15 s/obr. 10 (patrz wskazówka).
    5. Dodać zmieloną wcześniej porcję maku, mleko i masło, podgrzewać 7 min/90°C/obr. 3. Masę makową przełożyć do innego naczynia, odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min.
    6. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 5 żółtek, dodać jajko, cukier i miód, ubijać 2 min/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
    7. Dodać masę makową, rozdrobnione wcześniej orzechy, kaszę mannę, rodzynki, skórkę z pomarańczy i ekstrakt migdałowy, przemieszać kopystką, wymieszać 20 s/obr.wsteczne/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
    8. Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (30 x 24 cm) i wyłożyć nim przygotowaną wcześniej blachę. Piec 20 min (180°C). W tym czasie przygotować bezę. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    Beza

    1. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 6 białek, dodać cukier i sól, ubijać bez założonej miarki 12 min/37°C/obr. 3.
    2. Dodać skrobię, przemieszać kopystką, ubijać 10 s/obr. 3. Zdjąć motylek. Na podpieczony kruchy spód przełożyć masę makową, następnie równomiernie rozłożyć bezę. Makowiec włożyć do piekarnika i od razu obniżyć temp. do 140°C. Piec 60 min (140°C) lub do momentu, aż wierzch bezy będzie lekko popękany. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Makowiec z bezą podawać jako deser.

 

* Korzyści z pieczenia w Thermomix:

1. *Oszczędność czasu*: Thermomix automatyzuje wiele procesów, takich jak mielenie maku czy ubijanie białek. Dzięki temu zyskujesz czas, który możesz przeznaczyć na inne przygotowania.

2. *Precyzja*: Dzięki elektronicznemu pomiarowi składników i temperatur, masz pewność, że każde ciasto wyjdzie idealnie. To zmniejsza ryzyko niepowodzeń i frustracji.

3. *Zminimalizowana ilość naczyń*: Thermomix to multifunkcyjne urządzenie, które łączy w sobie funkcje miksera, blendera, gotowarki i parowaru. Dzięki temu po skończonym pieczeniu masz mniej do zmywania!

4. *Łatwość w obsłudze*: Zanim zdążysz pomyśleć o kolejnym kroku, Thermomix już go wykona. Wykorzystaj zainstalowane przepisy lub stwórz swój własny, korzystając z funkcji „gotowanie wg własnych upodobań”.

* Przechowywanie makowca z bezą: Aby Twoje ciasto pozostało świeże i pyszne, przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu. Makowiec z bezą najlepiej smakuje w pierwszych dniach po upieczeniu, ale możesz przechowywać go w takiej formie przez około tydzień. Jeśli chcesz zachować makowiec na dłużej, dobrze jest go zamrozić. Użyj szczelnych woreczków do mrożenia, a przed podaniem odczekaj, aż ciasto całkowicie się rozmrozi.

* Tipy dotyczące makowca z bezą:

*Własnoręczne mielenie maku*: Chociaż można kupić gotowy mak, mielenie świeżego, suchego maku w Thermomix gwarantuje lepszy smak i teksturę. Miel go na miejscu!

*Ubijanie białek*: Upewnij się, że Twoje naczynie jest czyste i suche przed ubijaniem białek. Dodanie szczypty soli lub soku z cytryny może pomóc w uzyskaniu puszystej bezy.

*Kombinacja smaków*: Makowiec z bezą świetnie komponuje się z dodatkami takimi jak orzechy, suszone owoce czy skórka pomarańczowa. Eksperymentuj, aby stworzyć własną, unikalną wersję!

*Ustawienia piekarnika*: Pieczenie makowca w temperaturze 160-175°C pozwala na uzyskanie idealnej konsystencji bez przypalania bezy. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia! Zanurz się w magii pieczenia z Thermomix i odkryj, jak łatwo można przygotować tradycyjne smaki w nowoczesny sposób. Spróbuj makowca z bezą i przekonaj się, jakie to proste!

Smacznego! 🍰

Udostępnij przepis