Pierniczki szwedzkie
Pierniczki każdy dekoruje jak umie.
U mnie od 10 lat to tradycja domowa i zauważyłam, że dzieci tzn moja młodzież coraz większą wprawę mają w lukrowaniu ich. Sami zobaczcie jakie cuda zrobiła córka .
Przepis na pierniczki szwedzkie
https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r111569
lub z przepisu który robię odkąd pojawił się Thermomix w mojej kuchni
Składniki:
80 g wody
100 g białego cukru
100 g brązowego cukru
100 g miodu
140 g masła
1łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka mielonych goździków
1.5 łyżeczki sody spożywczej
500 g mąki pszennej
Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 Stopni
Do naczynia miksującego wlać wodę , dodać cukier biały, cukier brązowy, miód oraz masło podgrzewamy 10 minut/80 stopni/obr.1
Odstawić naczynie miksujące do ostygnięcia mieszanki.
Dodać przyprawy, sodę oraz mąkę wyrabiamy 3min/ interwał .
Przekładamy do innego naczynia, posypujemy wierzch mąką i ostawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rozwałkować ciasto na obsypaną mąką stolnicy, wykrawamy pierniczki i pieczemy 8-10 minut.
Po upieczeniu pierniki można polukrować .
Przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Co zrobić z twardymi pierniczkami?
Sprytny sposób, żeby je zmiękczyć
Wystarczy zamknąć w szczelnym pojemniku razem z kromką chleba. Co kilka dni trzeba ją wymieniać. Do świąt zrobią się cudownie mięciutkie. Jeżeli zagapiliśmy się z pieczeniem i mamy mało czasu, wkładamy po prostu więcej chleba.
Zamiast kromki można użyć także kawałka jabłka lub pomarańczy. Owoców jednak nie możemy zostawiać z pierniczkami na tak długo. Lepiej wymieniać je co kilka godzin.