*Serniczki Świąteczne na Patyku w Thermomix*

Serniczki na patyku to doskonały sposób na urozmaicenie świątecznego menu. Dzięki wykorzystaniu Thermomix, ich przygotowanie jest szybkie i proste! Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci oraz jako oryginalny deser na świątecznych przyjęciach.

* Składniki:

  • 45 g masła, plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 200 g ciastek Oreo
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • 400 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
    lub 20 g skrobi kukurydzianej
  • 200 g gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • perełki cukrowe, kolorowe, do dekoracji , patyczki

*Przygotowanie *

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, brzegi natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ciastka i masło, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i dłońmi rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać jajka, serek, śmietanę i skrobię, wymieszać 20 s/obr. 4. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód, za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię. Piec 30-35 min (180°C), następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do ostudzenia (ok. 1 godz.). Ostudzony sernik odstawić do lodówki na min. 4 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Schłodzony sernik pokroić na 16 kawałków (patrz wskazówka).
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 4 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić 5 min/60°C/obr. 1. Patyczki zanurzyć w roztopionej czekoladzie na głębokość 2-3 cm, następnie patyczki wbić w szerszą część serniczków. Za pomocą łyżeczki polać serniczki roztopioną czekoladą, tworząc wzorki. Udekorować perełkami cukrowymi. Świąteczne serniczki na patyku podawać jako deser.

*Podanie:* – Serniczki można podawać od razu po wyjęciu z lodówki. Stanowią nie tylko pyszną przekąskę, ale także świetną ozdobę na stole!

* Wartości odżywcze (na 1 serniczek): – Kalorie: około 150 kcal – Białko: 5 g – Węglowodany: 20 g – Tłuszcze: 7 g

* Dla kogo warto przygotować serniczki? Serniczki świąteczne będą wspaniałą słodkością na każdą okazję, zwłaszcza dla dzieci oraz osób, które lubią nowoczesne podejście do tradycyjnych deserów. Dzięki temu, że są na patyku, świetnie sprawdzą się jako finger food podczas spotkań ze znajomymi i rodziną. Dodatkowo, można je dostosować do różnych diet, wybierając zdrowe zamienniki składników, takie jak bezcukrowe herbatniki czy jogurt roślinny.

Czas przyrządzenia: 20 minut + czas chłodzenia Liczba porcji: 12 serniczków

Smacznego i radosnych, słodkich świąt! 🎄🍰✨

Udostępnij przepis