Sernik kajmakowy na korzennym spodzie

Zapraszam do odkrycia wyjątkowego smaku sernika kajmakowego, który z pewnością oczaruje Twoje podniebienie! Przepis na sernik wykonany w Thermomixie to doskonałe połączenie kremowej konsystencji i aromatycznych przypraw( warto wykonać przyprawę korzenną samodzielnie w Thermomixie), które sprawiają, że każdy kawałek to prawdziwa uczta dla zmysłów.

*Korzenne Dno:* Bazą naszego sernika jest pyszny, korzenny spód, przygotowany z idealnie dobranych przypraw, takich jak cynamon, imbir i goździki. Dzięki temu spód nie tylko doskonale komponuje się z serowym nadzieniem, ale także wprowadza do deseru wyjątkowy aromat, który przeniesie Cię w magiczny świat świątecznych smaków.

*Kremowe Nadzienie Kajmakowe:* Serowe nadzienie z dodatkiem kajmaku to prawdziwa gwiazda tego przepisu. Kremowy ser, odpowiednio zmiksowany w Thermomixie, łączy się z kajmakiem, tworząc jedwabistą masę, która rozpływa się w ustach. To połączenie sprawia, że każdy kęs to niezapomniane doznanie smakowe. *Dlaczego warto wybrać ten przepis?*

*Prostota wykonania:* Dzięki Thermomixowi przygotowanie sernika jest szybkie i wygodne.

*Unikalny smak:* Korzenne przyprawy oraz słodycz kajmaku sprawią, że Twój sernik będzie wyjątkowy.

*Idealny na każdą okazję:* Niezależnie od tego, czy planujesz rodzinne spotkanie, czy przyjęcie, ten deser z pewnością zachwyci Twoich gości. Ale uwaga najlepiej przygotowywać go dzień wcześniej , ponieważ musi stężeć w lodówce całą noc.

*Składniki:*

– Na spód:

  • 250 g herbatników, połamanych na kawałki
  • 1 czubata łyżeczka korzennej przyprawy do piernika (można wykonać w Tm)
  • 80 g masła, pokrojonego na kawałki

– Masa serowa :

  • 100 g cukru
  • 70g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 800 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki
  • 300 g masy kajmakowej, podzielonej na kawałki
  • 4 jajka
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego                                                                                                                                

*Przygotowanie:*

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki i przyprawę korzenną, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 4 min/70°C/obr. 1.
  4. Dodać rozdrobnione wcześniej herbatniki z przyprawą korzenną, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do tortownicy (Ø 24 cm) i za pomocą dłoni rozprowadzić po dnie i bokach na wys. 3 cm, starannie dociskając do ścianek. Odstawić do lodówki na ok. 10-15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Masa serowa

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, twaróg, kajmak, jajka, mąkę i cukier waniliowy, wymieszać 15 s/obr. 5, przemieszać kopystką, wymieszać ponownie 15 s/obr. 5. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód, za pomocą kopystki delikatnie wyrównać powierzchnię.
  3. Piec 65-75 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia na min. 2 godz, następnie wstawić do lodówki . Umyć naczynie miksujące.

Polewa kajmakowa

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć kajmak, dodać mleko i ekstrakt z wanilii, podgrzewać 3 min/50°C/obr. 2. Powstałą polewą polać sernik. Podawać udekorowany przygotowanymi wcześniej orzechami.

Przygotuj ten niezwykły sernik kajmakowy na korzennym spodzie w Thermomixie i zachwyć wszystkich swoją kulinarną inwencją! Smacznego!

Ciasto przechowujemy w lodówce do czasu stężenia około 6 godzin, najlepiej na całą noc.
Środek sernika po wyjęciu z piekarnika może mieć nieco luźną konsystencję. Sernik stężeje po schłodzeniu w lodówce.

Udostępnij przepis